Oneens?

Voorwaardelijke invrijheidstelling

Ben je het er niet mee eens dat het O.M. aan jouw voorwaardelijke invrijheidstelling (bepaalde) bijzondere voorwaarden verbindt, dan heb je de keuze uit een aantal mogelijkheden. Wat in ieder geval niet kan, is in beroep gaan daartegen.
Wat je wel kan doen:
– Aan de reclassering of het O.M. aangeven dat je de bijzondere voorwaarden niet accepteert. Dan zul je normaliter je strafrestant moeten uitzitten. Zie de voor- en nadelen onder ‘Voorwaarden’.
– Geef aan dat je de bijzondere voorwaarden zult naleven (zolang de rechter ze niet geschorst of vernietigd heeft), maar vermeld (bij voorkeur) dat je bezwaar hebt tegen het opleggen van die voorwaarden. Je advocaat kan in eerste instantie het O.M. in een brief verzoeken die voorwaarden te schrappen. Als het O.M. daar niet toe bereid is, kan je een kort geding of een bodemprocedure starten bij de rechtbank Den Haag. Dit in een civiele procedure wegens gestelde onrechtmatige daad. Hiervoor heb je een advocaat nodig. Zie ook tip 2 op ‘Home’ voor informatie over rechtsbijstand. Om in zo’n procedure in het gelijk te worden gesteld, is niet eenvoudig. Beperk je tot dat wat echt een kans maakt en bereid je – samen met je advocaat – heel goed voor!
– Schik je naar de opgelegde voorwaarden en maak er het beste van. Als je soepel meewerkt, kan je hopen dat de voorwaarden in de loop van de proeftijd worden versoepeld. Maar een garantie heb je allerminst; ook al zal de reclassering of O.M. je die worst voorhouden om jou tot maximale medewerking te bewegen. Zie ook de pagina ‘Onderzoek & advies’ onder ‘Referenten’. Sowieso zal de reclassering mensen uit jouw omgeving willen (blijven) spreken.

Voorwaardelijke veroordeling

Bij bijzondere voorwaarden opgelegd door de rechtbank in het kader van een voorwaardelijke veroordeling, kan je je advocaat hoger beroep laten instellen tegen dat vonnis als je het er niet mee eens bent. Dat kan echter ook ongunstig uitvallen (zwaardere straf). Overleg met je advocaat.